RH - dia 644 d - 200

Historiemaleriet på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot

Historiemaleriet kan kort betegnes som en genre, der fortæller en historie. Ofte skildrer historiemalerier dramatiske begivenheder, der har fundet sted i fortiden, og de er dermed en konstruktion. Der findes også eksempler på historiemalerier, der er malet på stedet for begivenheden. De kan betragtes som øjenvidneskildringer. På Det Nationalhistoriske Museum findes begge typer. Mange af dem er gengivet i vores historiebøger, og historiemalerierne er dermed blevet en del af vores kulturarv og vores historiske bevidsthed. Historiemaleriet er velegnet til at lære om brugen af billeder som kilder og til at øve kildekritik, da eleverne får mulighed for bearbejde historiske oplysninger og vurdere deres kildeværdi.

Forløbet varer 1 time. Se hvordan du booker et forløb her.

Gratis undervisningsmateriale til download

Til forløbet om Historiemaleriet tilbyder museet undervisningsmateriale til både forberedelse og opsamling. Materialet består af en lærervejledning og et emneark til eleverne. Dertil findes et arbejdsark, som også kan bruges ved besøg på museet på egen hånd. Materialet kan downloades som pdf herunder.

Download lærervejledning

Download emneark

Download arbejdsark

Undervisning om Historiemaleriet på egen hånd

Det er muligt at undervise i emnet på egen hånd og derved give undervisningen præcis den vinkel, som passer til jeres forløb. I stue 22 findes Otto Baches  “De sammensvorne rider fra Finderup lade” sammen med “Arkonas indtagelse” af Lauritz Tuxen. Historiemalerier omhandlende Christian 4. kan findes i stue 30, enevældens indførelse behandles i stue 34 og 37, Treårskrigen i stue 63, 1864-krigen i stue 65 og Genforeningen i stue 67.

Læs mere om historiemaleriet her.

Læs om brygger J. C. Jacobsens museumstanke her.

Læs om historiemaleriet af Christian 4. og Ole Vind her.

Læs om det moderne bataljemaleri “Transition” her.

Se en oversigt over museet her.