den grundlovgivende rigsforsamling

De lange linjer – brud og kontinuitet i danmarkshistorien på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot

Det var J.C. Jacobsens ønske, at samlingerne på Det Nationalhistoriske Museum skulle være bygget kronologisk op, så besøgende kunne vandre gennem danmarkshistorien fra vikingetiden til i dag. Historien fortælles gennem en perlerække af samtidige og nyere historiemalerier, portrætter og genstande, der belyser både brud og kontinuitet. Under overskrifterne middelalder, reformation, enevælde og demokrati behandler vi i fællesskab nogle overordnede tendenser i hver periode. På den måde vil eleverne både få forståelse for historiens lange stræk og for de tendenser, der har gjort sig gældende i kortere og længere perioder.

Forløbet varer 90 min. Se hvordan du booker et forløb her.

Gratis undervisningsmateriale til download

Til forløbet om De lange linjer i Danmarkshistorien tilbyder museet undervisningsmateriale til både forberedelse og opsamling. Materialet består af en lærerorientering og et emneark til eleverne. Dertil findes et arbejdsark, som også kan bruges ved besøg på museet på egen hånd. Materialet kan downloades som pdf herunder.

Download lærervejledning

Download emneark

Download arbejdsark

Download arbejdsark m. løsningsforslag

Undervisning i ‘De lange linjer’ på egen hånd

Hvis I foretrækker at besøge museet på egen hånd, kan I som forberedelse benytte nogle af vores artikler om relevante emner.

Læs om de danske konger her.

Læs om 1864-krigen fortalt i museets malerier her.

Læs om det moderne historiemaleri “Danmark 2009” af Peter Carlsen her.

Se en oversigt over museet her.